|
 |
 |
 |
 |
 |
Moderator/ica: Almedin
Postao/la forzamilan dana 05 stu 2009, 21:33
preuzeto sa bihnet foruma. sa autorom se slažem u potpunosti. koliko znam ovdje kod nas u turbetu nema ni o od optike. ima jedino jedna linija od vlašića prema travniku ali to je za kablovsku tv vlasništvo privatne firme. Osječam potrebu da pokrenem ovu temu pa evo da krenemo.
IPTV ili Televizija preko IP protokola je nedavno uvedena u Evropi i predstavlja vrhunac razvoja televizije. Međutim za IPTV su potrebni i posebni uslovi.
1. Prije svega potreban je HDSL ili VDSL koji se zasniva na optici. 2. Optika mora bukvalno doći do telefonske utičnice tj ne smije biti više od 10 metara bakra.
Kod nas je situacija slijedeća: 1. Jedva da imamo 1000 km optike i to optike najlošije kvalitete. 2. Ta optika služi za povezivanje gradova i ni za šta drugo. 3. Infrastruktura u Sarajevu i svim ostalim gradovima je BAKAR 100% to znači DA BHTELECOM NEMA MOGUĆNOST NI ZA ADSL 2+ A HDSL ILI VDSL MOGU SAMO SANJATI 4. Naravno pustiće oni IPTV sa flat60% + telefon ali će istog dana je i isključiti. U to sam uvjeren 100%. Zamislite da skidate torrent recimo 20 GB pri 2MB/S, zatim da neko ima video vezu preko skypea, da vi gledate IPTV HD kanal, da vam neko u kući prića preko ISDN-a ili ne daj Bože šalje fax i plus vam brat ili sestra prica na IP telefonu jedno 2 sata. I to sve da ide preko BAKARNE parice malo deblje dlake. I još gore da u tom momentu recimo 20000 ljudi to isto radi. Pa telekom bi "eksplodirao" zajedno sa okolnim objektima. Niko u drzavi ne bi ni telefona imao. Uzas.
5. Hrvatska koja ima jedno 10 puta bolju infrastrukturu razmatra da ugasi MAX TV jer je skoro nemoguće da ide internet i IPTV. A naši pametnjakovići u telekomu koji još ne znaju razliku između routera i modema žele sve nabrojamo spakovati u jedono. Smiješni su. JEDINA IPTV NA BALKANU KOJA LI LIČI NA NEŠTO JE LOGOSOFTOVA IPTV USLUGA ali je nazalost jako malo rasprostranjena (5 naselja). Logosoftova infrastruktura je 100% optika 0% bakar pa zato i mora valjati
It's not the right time to be sober now the idiots have taken over.
-

forzamilan
-
Postao/la Kalas dana 06 stu 2009, 14:10
Zato ima u Vitezu, cijelo ljeto su kopali i izrovili cijelu mahalu i uvukli opticke kablove.
-

Kalas
-
-
Postao/la forzamilan dana 06 stu 2009, 15:12
treba komplet infrastruktura da bude u optici a ne samo lokalno da bi to sve radilo kako treba. ali opet kažem sačekajmo da vidimo kako će to fercerati pa onda idu kritike/pohvale ali kada je bh telekom u pitanju ja sam uvijek bio skeptik i spreman na neugodna iznenađenja.
-

forzamilan
-
Postao/la Kalas dana 06 stu 2009, 15:32
Pa cijela je, tamo gdje ce biti to u funkciji biti ce onako kako treba da bude, opticki kablovi su sprovedeni na 2-3 metra od kuce svakog korisnika u Vitezu . Nema potrebe da se bezveze zamarate oko Moja TV , ko voli nek ugradi nikoga ne tjeraju, a biti ce onako kako oni naprave , mnogi mogu lupat gluposti po forumima o tome kakva je optika jel kvalitena ili ne a vjerovatno je nisu nikda ni vidjeli svojim ocima, i opet se nista nece promjeniti u vezi ovoga. Sa vama ili bez vas ovo ce raditi onako kako se potrude i koliko uloze, ako bude 50 % od onoga sta kazu biti ce opet extra i ja sam prezadovoljan.
-

Kalas
-
-
Postao/la Shunyata dana 07 stu 2009, 15:12
Svakako da je suludo porediti Hrvatsku i Bosnu, to je kao da poredis Svicarsku i Afganistan Ukoliko Moja TV bude funkcionisala biti ce veliki korak naprijed, za kablovsku tv, za internet i za telefoniju, sto ce neminovno natjerati ostale firme da smanje cijene. 
-
Shunyata
-
Postao/la professional dana 20 stu 2009, 16:30
5. Hrvatska koja ima jedno 10 puta bolju infrastrukturu razmatra da ugasi MAX TV jer je skoro nemoguće da ide internet i IPTV. A naši pametnjakovići u telekomu koji još ne znaju razliku između routera i modema žele sve nabrojamo spakovati u jedono. Smiješni su. JEDINA IPTV NA BALKANU KOJA LI LIČI NA NEŠTO JE LOGOSOFTOVA IPTV USLUGA ali je nazalost jako malo rasprostranjena (5 naselja). Logosoftova infrastruktura je 100% optika 0% bakar pa zato i mora valjati
Ovo je neistina MAXtv je jedna od najvećih IPTV usluga u ovom dijelu Europe i ima više od 210.000 preplatnika. A taj koji je to napisao vjerojatno radi u Logosoftu,i bolje da je rekao najskuplja IPTV na Balkanu- 25 km(a ponuda kanala ima na netu i nije ni malo bajna). Inače ako netko hoće gledati dobre međunarodne kanale s titlom i iz regije (osim hrv.) i ne želite više da vas guli lokalni seljački kabelski distibuter koji ubacuje free kanale sa satelita, naravno sve na legalan način- preporučio bih Total TV.
-
professional
-
Postao/la forzamilan dana 20 stu 2009, 18:18
evo samo da se javim i kažem da adsl od bh telekoma ne radi kako treba ima već 2 sedmice. svakodnevni prekidi su postali normalna stvar. brzina je pala i često je ko na dial up-u a komercijalna faza mojetv nije ni počela...
-

forzamilan
-
Postao/la bojan.m dana 05 pro 2009, 13:21
Malo taj lik sa BiHNet foruma lupa. I VDSL i HDSL i SHDSL i sve ostale *DSL tehnologije su tehnologije modulacije broadband signala za protok kroz bakarne parice. Dakle, namjenjene su izricito sirokopojasnom podatkovnom transferu kroz klasične telefonske (ili upletene, ali toga kod nas AFAIK nema po kućama) -- BAKARNE parice.
Modulacije koje se koriste u *DSL tehnologijama vrlo su slične onima koje se koriste kod 802.1x bežičnih mreža. I baš kao što za 802.11n ili Wimax MIMO nije potrebno "izmjeniti infrastrukturu zraka", nego su potrebni brži, bolji, jači, pametniji i, naravno, skuplji DSP čipovi za MAC i PHY, tako i za VDSL i HDSL nije nužno potrebna "bolja" bakarna infrastruktura nego bolji i skuplji modemi i kod korisnika i kod ISP-a. Optika je u cijeloj priči potrebna samo u backhaul-u između TK centrala, što je u Bosni manje-više riješeno kod svih operatera osim u nekim zabitijim mjestima, u koje koliko znam Vitez, Travnik i Novi Travnik ne spadaju ni za jednog od ova dva federalna ISP-a.
Ono što je problem kod klasičnog IPTV-a je MPEG-2 i njegovi veliki zahtjevi za bandwidth-om po kanalu, i inicijalni pokušaj da se IPTV distribuira centralizirno tj. da signal svih kanala putuje do korisnika istovremeno multicastom što je operateru jeftinije. U MaxTV-u u Hrvatskj AFAIK doskaču tome tako što koriste MPEG4, i tako što set-top box traži od modema "u pošti" da šalje samo onaj signal (TV kanal ili video on demand) koji će korisnik gledati u tom trenutku, zato je "šaltanje" kanala iritantno sporo. Uglavnom, ako na ovakav način to izvedu u BihNetu to znači da od onih 8-12 megabita koje ADSL2+ veze u BiH u prosjeku daju, vi koristite 1-2 mbit za internet, a ostali "neiskoristivi" prostor (koji vam ISP ionako ne dozvoljava da iskoristite) oni bez problema mogu iskoristiti za taj jedan, možda i dva kanala (da gledate različite stvari sa dva set-top boxa na dva TV-a npr.), možda čak i dva HD kanala uz H.264.
Pričati o VoIP-u u tom kontekstu kao o nečemu što utiče na protok signala takođe pokazuje koliko lik ima pojma. VOIP zahtjeva malu latenciju, ping, i echo-cancelling, ali što se bandwidtha tiće -- tipični VoIP stream zauzima svega 64kbps (ista modulacija kao kod ISDN-a, tj. ista i kvaliteta, i mogu se slati i faxovi preko toga). Postoje načini pakovanja VoIP-a i u manje streamove (i do 16kbps) ali to kod ovakvih veza nema potrebe jer se u svom tom bandwidthu koji se trenutno za ADSL i ne koristi nikakav nije problem izboriti za par 64kbps kanala.
Ovo sve samo zahtjeva prilično skupu DSLAM opremu i skupu set-top box opremu, i tu bi moglo biti "šparanja" ili "deranja" na najmu opreme. Treba pustiti jedno 6 mjeseci do godinu dana da prežive prvu navalu korisnika pa se onda prikopčati ako nećete problema, ali priče da to ne može funkcionirati zbog bakarne infrastruktture su def. nategnute.
EDIT: slijedeće sedmice idem kod jednog poznanika baš da vidim kako taj experimentalni BihNet-ov IPTV izgleda. Oni se ne bune ni na šta, prilično su zadovoljni, ali neću ništa komentirati dok ne vidim.
-
bojan.m
-
Postao/la waffenSS dana 29 pro 2009, 00:01
stvarno ste zakomplikovali svi ste fala bogu inteligentni i treba da prepustite poslovanje ljudima koji se bave tim znaci gazdama direktorima itd....
u svakom slucaju i ja i svi uvjek ce ici tamo gdje je bolje pa tako da je bezveze se sada raspravljati oko necega sta je u testnoj fazi uglavnom vidjet cemo kada dodje vrijeme za to sada za sada
GLOBAL je zakon (nisam placen za ovo hehehe)
-

waffenSS
-
Postao/la Shunyata dana 20 vel 2010, 12:25
Duboko sam razocaran sa Moja Tv, nisam je nabavio niti planiram. Jedino sto je prihvatiljivo je telefonska usluga koju nude, mada nije nesto Bog zna sta privlacna. Zna Bh Telecom sta ce staviti da bude besplatno, te nece valjda besplatne razgovore prema 061 i 062?! A ko to danas koristi fiksni puno? Siguran sam da svakom dode najvise racuna zovuci mobitele. I, nije naznaceno, ali se pitam, da li covjek mora placati i pretplatu telefonsku ako nabavi paket? Ne bi mi iznenadilo da mora, eto dodatnih 10 maraka. IPTV ponuda kanala je presmijesna, Igman? Tv Vogosca? Slon? WTF? Nije na odmet imati te kanale, ali tek nakon RTS, Z1, RTL hrvatski, Nova Tv, itd. sto oni ne nude. Cuo sam i da su usluge katastrofalne, da vec moras cekati mjesec dana da se neko sjeti doci montirati sve to nakon sto narucis, i da vecinom dodu debili (babini sinovi) koji pojma nemaju. Flat Rate na fer osnovi? WTF? Za te pare ocekujem Flat Rate bez ikakve fer osnove, te iako je malo vjerovatno da bih skinuo vise od 200 gb mjesecno ipak je cisti bezobrazluk da za te pare koje traze nemam tu mogucnost. No nije to kraj njihovog bezobrazluka, tu je i sami stb uredaj. Kupovina istog kosta 254 KM (300 KM), ili 10 KM (12 KM) mjesecno ili naravno potpisivanje ugovora na 2 godine sto niti jedna budala ne bi ucinila. Uz to naravno dode i cinjenica da nas dosta ima vise tv uredaja u kuci, a za svaki tv uredaj potreban je dodati stb uredaj, sto je dodatnih 8 KM (9 KM). A definitivno najveci bezobrazluk je cijena u zagradama koju sam naveo, naime bhtelecom je ponudio cijene bez pdva, sto znaci da su prave cijene one u zagradi, pa tako Full paket odjednom vise nije 65 KM nego 76 KM.
Ja mislim da ni Dodik ne bi mogao osmisliti ovako legalizovanu pljacku jadnog naroda.
-
Shunyata
-
Postao/la Nevolja dana 20 vel 2010, 16:50
Kakva boni moja TV kakav besplatan razgovor sva ta sranja za 75KM pa covjece uzmi lijepo neki internet paket za 35KM i prikljuci kablovsku na televizor mj.pretplata 15KM i imas za 50KM puno bolju stvar od Moje TV a ako pak hocete imati TV na komp. uzmete TV Karticu cca 75KM i gledaj TV i na komp. eto pozz
U meni su se dugo borili budala i genije, a onda je genije shvatio da je budala
-

Nevolja
-
Postao/la forzamilan dana 20 vel 2010, 17:04
valjda je sada svima jasno da je moja tv jedan veliki fijasko bh telekoma?
-

forzamilan
-
Postao/la darkside27 dana 20 vel 2010, 18:22
Ma jel majke ti ??Ja bih prije rekao da je ZLATE zakonnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!Heheheheheh.......
-

darkside27
-
-
Trenutno korisnika/ca: MSN [Bot] i 1 gost.
|
 |
|
 |
 |
 |
 |
|